TECHNIEKEN

Technieken

Etstechniek

Op de Koninklijke Akademie in Den Haag leerde ik de fijne kneepjes van de etstechniek van Dirk van Gelder, een virtuoze tekenaar en graficus, overleden in 1990.

De etstechniek heeft voor mij altijd iets magisch en ambachtelijks. De heerlijke geur van de bruine zuurbestendige etsgrond, hars, en indertijd zelfs asfalt. Met weerbarstige stalen pennen in de zinkplaat tekenen. De aquatint, de harspoeder inbranden op de plaat. Het stroperige suikerwater.

Vervolgens de zuurbak vullen met verdund salpeterzuur. Voorzichtig de plaat er in leggen, met je hoofd boven de bak hangen en kijken of er belletjes ontstaan langs de weggekraste lijnen waar zuur en zink elkaar ontmoeten.. Met een veer de belletjes wegvegen en daardoor nieuw zuur verder de lijnen en vlakken laten bijten.

Na het schoonmaken van de plaat met je blote handen de plaat ininkten en de overtollige inkt afslaan met de muis van je hand, maar zodanig dat de vette inkt in de uitgebeten lijnen blijft zitten.

Het vochtig maken van speciaal drukpapier zodat het papier de voorbereide zinkplaat makkelijker,333 opneemt dan droog papier. Tenslotte de verrassing van de afgedrukte plaat als die onder de pers vandaan komt. Een groot feest. Vaak ook niet trouwens.

In 1984 schafte ik mij een etspers aan, ik had bijna 10 jaar het zwoegen in zink gemist, en pakte deze intensieve techniek weer op. Verdiepte me nog verder in de verschillende mogelijkheden die deze discipline biedt. Door de jaren heen kreeg ik verschillende opdrachten van bedrijven en Gemeenten. In de map treft u enkele van mijn meest recente etsen aan.

Schildertechniek

Naast het intensief experimenteren met allerlei variaties en nuances die de etstechniek biedt, schilder ik direct met mes en olieverf op het doek, nadat ik met acryl een onderlaag heb aangebracht.

Mijn werk is sterk geinspireerd door heldere beelden uit mijn omgeving. Het is veelal een zoektocht naar de balans tussen enerzijds stilte en anderzijds beweging. Ik vind deze stilte in de natuur.

Ik werk aan mijn doeken met traditionele olieverf. Kleuren worden aangebracht in een proces van verwijderen en weer toevoegen. Laag over laag.

Monoprints

Naar aanleiding van de expositie met het thema “sporen” die ik met 3 collega- grafici onlangs in Eindhoven had, ben ik door toeval gaan experimenteren met monoprints. Ik zag een stuk plastic op de grond liggen naast een tube olieverf, en dacht dat ik daar wellicht iets mee kon. Ik begon het plastic met een paletmes met olieverf te bewerken, sneed mallen uit krantenpapier en drukte het plastic met de olieverf op het papier af. In eerste instantie begon ik de printen te combineren met etsen en pentekeningen. U ziet hier 3 recente werken van in de map, en 1 ingelijst (waarheen, waarvoor, hoe lang).

Vervolgens ben ik slechts met kleuren en vlakken gaan werken, waarna ik het bijna opgedroogde plastic vel (mag niet te nat, niet te droog zijn, luistert heel nauw) weer op de afdruk legde en er in ging tekenen. Het is een heerlijke techniek die mij nog veel meer mogelijkheden kan bieden, en die ik ga uitdiepen.