Potjestijd

Mijn oudste broer Ian Ouwendijk heeft ruim 25 jaar eerst als stuurman en later als kapitein gevaren
voor de Maatschappij Smit-Lloyd. Smit-Lloyd was een Rotterdamse scheepvaartmaatschappij. Het bedrijf hield zich bezig met het bevoorraden, verslepen en verankeren van booreilanden, platforms en ander drijvend materiaal voor oliewinning op zee.

Mijn broer heeft op die wilde vaart vele avonturen meegemaakt die hij bij terugkomst van een verre reis graag met ons, mijn ouders, mijn 2 andere broers en mijn zus deelde. We hingen aan zijn lippen. Zo was het gebruikelijk dat de bemanning rond het middaguur bij elkaar kwam en de gebeurtenissen van de dag doornamen. De kok zorgde dan voor versnaperingen en licht alcoholische drank. Dat gezellige middag borreluur werd `Potjestijd`genoemd door de bemanning.

Inmiddels is 1 januari 1995 de maatschappij verkocht aan een Amerikaans bedrijf, en is er niets meer over van dit stukje Hollands Glorie“ aldus mijn broer Ian.. Maar hij besloot zijn verhalen die tijdens Potjestijd werden verteld te verzamelen en uit te geven bij uitgeverij Lanasta te Emmen. Hij vroeg mij zijn boek te illustreren, en die opdracht nam ik graag aan. Vele gezellige gesprekken voerde ik met hem, en vaak dwaalde hij tijdens die gesprekken naar weer een anekdote uit die periode af terwijl ik schetsjes maakte. Zo vertelde hij dat het bewuste borreluur potjestijd werd genoemd naar de “ potjes” bier die achterover werden geslagen. De titel Potjestijd verwijst naar dit o zo gezellige uurtje.

Het was best een hele klus om zo’n 15 illustraties te maken bij de verhalen uit die tijd waarin kameraadschap en gezelligheid voorop stond. Volgens mijn broer kan de moderne zeeman in de gecomputeriseerde wereld van regeltjes en wetjes en inspecties nauwelijks meer voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging. Maar dat geldt niet voor Ouwe Verroeste Haak zoals hij mij graag noemde en nog noemt. Die hing vroeger al aan zijn lippen. Ik zag toen al in beeld voor me wat hij ons zo smakelijk onder het genot van een biertje, borreltje vertelde.

De moderne gecomputeriseerde wereld had in deze periode ook veel voordelen. Ik maakte een schets, scande die en mailde de tekening naar Ian. Dan belde hij me direct razend enthousiast op en steevast kreeg ik dan de volgende dag een telefoontje: He Haak hartstikke mooi joh die tekening, maar ik heb nog ns goed gekeken, en als je door een patrijspoort kijkt dan….. en dan stond er me weer een kleine verandering te wachten. Een perfectionist die broer van me, en dat blijkt ook in Potjestijd.

Het is een heerlijk boek geworden, en ik heb ruim een jaar lang weer in een wereld van zee avonturen geleefd en er veel van geleerd. Het verplaatsen van een booreiland heet een rigmove en dat vergde uiterste precisie, daar was men soms aan een stuk 48 uur mee bezig en zag men zijn bed niet. Maar ook de verhalen over het in een gezellig stadje liggen en de bemanning het stadje onveilig maakte.